Inför resan

“Someday I'm going to be free and I'm going to travel the world”

Ring oss för vägledning

031-182020

Här hittar du råd och information som du har nytta av inför och under din utlandsresa.


BAGAGE & INCHECKNING

Hur mycket bagage får man ha med sig?

Idag skiljer sig bagagereglerna åt för olika destinationer/flygbolag. Det är mycket viktigt att du kontrollerar innan resan vad som gäller så att du inte drabbas av oväntade kostnader vid incheckningen. Information om max vikt på incheckat bagage, som man kan ta med sig på reguljärflyg, står på flygbiljetten. Dessutom finns en maxstorlek och vikt på handbagage (normalt 5 kg och inte större än att man kan lägga det under stolen framför sig). Tänk på att det är vanligt att även handbagaget mäts och vägs vid incheckningen. För övrigt hänvisar vi till Luftfartsverkets regler och bestämmelser (Se länk nedan). En del flygbolag har nu börjat ta ut en avgift för incheckat bagage som betalas vid incheckningen. Detta gäller t ex Air Baltic, KLM, Air France, Norwegian och amerikanska flygbolag (inrikes). Vid resa med mer än ett flygbolag, kan det vara olika regler för vart och ett av dessa bolag. Många flygbolag tar ut en extra kostnad för bagage som överstiger tillåtna gränser. Kostnaden kan variera men ligger i regel mellan 5-20 euro / kg övervikt. Tänk på att inte placera värdesaker i incheckat bagage då ersättningen för incheckat bagage är mycket låg.

Säkerhetsregler för handbagage inom Europa:

Reglerna gäller från och med den 6 november 2006, och gäller inom EU inklusive Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz. Vätska, gelé och spray med max 1 dl (100 ml) per behållare får tas med i handbagaget. Flaskor, burkar, tuber etc. ska placeras i en genomskinlig en-liters plastpåse och utan problem få plats i påsen, som ska vara stängd. Plastpåsen ska vara återförslutningsbar. Har du inte möjlighet att få tag i en sådan påse, kommer de att finnas på flygplatserna. Detta avses med vätska: Vätskor omfattar geléer, krämer, blandningar av vätska och fasta ämnen samt innehåll i tryckbehållare, t ex vatten, tandkräm, hårgelé, drycker, soppor, saft, parfym, raklödder, aerosoler och annat med liknande konsistens.

Dessutom får du ta med:

Mediciner
Barnmat
Vätska som ingår i särskild diet som du behöver under resan. Packa flytande mediciner, barnmat och dietmat så att du lätt kan visa upp dem vid säkerhetskontrollen på flygplatsen. De behöver dock inte ligga i plastpåsar.

Detta påverkas inte:

Du kommer även i fortsättningen att kunna köpa taxfree efter säkerhetskontrollen på svenska flygplatser. Bagage som checkas in påverkas inte av de nya begränsningarna. Här finns inga begränsningar när det gäller storlek på behållare eller mängd vätska som du packar ned.

Hur gör jag när mitt bagage är försvunnet?

Du måste anmäla detta direkt till handlingsagenten på den ort som du anländer till, vid ankomst. De skriver då en rapport. Ditt bagage kommer att eftersökas och efter 30 dagar har du som kund rätt att göra ett ersättningsanspråk hos ditt försäkringsbolag för förlorat bagage. Eventuellt ersätter kreditkortsbolagen försvunnet bagage om resan är köpt med kreditkort. Ethnic Travel ersätter inte skadat baggage.

Vad gör jag om mitt bagage är skadat?

Du måste anmäla detta direkt till handlingsagenten på den ort som du anländer till. De skriver då en rapport och du får ett telefonnummer som du kan vända dig till. Rapporten behöver du för att få ut ersättning av ditt försäkringsbolag. Eventuellt ersätter kreditkortsbolagen skadat bagage om resan är köpt med kreditkort. Ethnic Travel ersätter inte skadat baggage.
Läs även Swedavias regler om bagage »

Rekommenderade incheckningtider:

Inrikes: Senast 45 min före avgång.
Europa: Senast 2 h före avgång
Utanför Europa: Senast 3 h före avgång
USA: Senast 3 h före avgång

Resa med husdjur

Om man önskar att ta med sig sitt husdjur i kabinen på sin resa måste man göra en förfrågan om detta till flygbolaget så att de kan se om det finns plats. Vi behöver då veta mått och vikt på buren/väskan som djuret ska resa i. Längd x bredd x höjd i cm samt totalvikt inkl bur/väska. Vikten brukar inte få överstiga 8 kg. Om ditt husdjur väger mer, får man checka in dem så att de får åka i cargo (lastutrymmet). Det finns inga generella regler för hur mycket det kostar, man får behandla varje förfrågan individuellt. Man kan alltid gå in på respektive flygbolags hemsida för att få fram denna information. Vid resa från Sverige till övriga EU är grundkraven att djuret ska vara ID-märkt, rabiesvaccinerat och har ett pass. Det kan dock finnas speciella nationella regler och i några länder förbud mot vissa raser. För vidare information om detta hänvisar vi till Luftfartsverket» och Jordbruksverket».

Ensamresande barn

Här hittar du råd och information om ensamresande barn.

Ensamresande barn

För ensamresande barn, mellan 5 och 15 år, erbjuds en tjänst (sk. Unaccompanied Minor service.), som tillförsäkrar att de har tillsyn under hela resan. Tjänsten är obligatorisk för barn 4-11 år och frivillig för barn 12-15 år. Vid incheckning skall ett resedokument för ensamresande barn (Handling Advice) fyllas i. Formuläret skall innehålla personuppgifter på barnet, resväg, namnet på den person som ska möta barnet vid ankomsten, samt underskrift av en vuxen målsman.

Ensamresande barn måste checkas in av en vuxen målsman som kan uppvisa fotoidentifikation och kontaktinformation, samt påvisa anknytning till barnet. Vid ankomst till destinationsorten kontrollerar flygbolagets markpersonal fotoidentifikation och kontaktinformation innan barnet lämnas över till målsman, som ska stå angiven i barnets bokningsdokument.

Ensamresande barn, debiteras oftast en extra avgift per enkelresa. Denna avgift varierar bland de olika flygbolagen. Unaccompanied Minor Service måste anmälas vid bokning av resan. Varje Unaccompanied Minor Service måste skickas som en förfrågan från Ethnic Travel till flygbolaget och denna service kan inte garanteras förrän flygbolaget sagt OK. Om biljetten är betalad och utskriven och vi inte får OK från flygbolaget, kommer en ev. avbokning att hanteras som en vanlig avbokning.

Om något händer på resan

Här hittar du råd och information om något oförutsätt skulle hända på resan.

Om något händer på resan

Vad gör du om oturen är framme och du hamnar i en nödsituation utomlands? Här får du veta hur du kontaktar försäkringsbolagets alarmcentral, vad ambassaden kan hjälpa till med, hur du spärrar ditt bankkort med mera. Det är inte roligt att bli bestulen, skada sig eller tvingas fly undan naturkatastrofer när man är på resande fot långt hemifrån. Om oturen är framme så är det bra att redan på förhand veta hur man ska bete sig. Här får du tips om hur du hanterar en del av de situationer som kan uppstå.

Hjälp från försäkringsbolaget

Om du har tecknat en reseförsäkring eller har en vanlig hemförsäkring och råkar ut för stöld, rån, skada, sjukdom eller annat som kan tänkas täckas av försäkringen ska du så fort som möjligt ta kontak med försäkringsbolagets alarmcentral. Alla nordiska försäkringsbolag är anslutna till någon av nedanstående alarmcentraler, som har öppet dygnet runt året om

SOS International +45 70 10 50 50
SOLID larmcentral +46 42 450 33 60
Europ-Assistance +46 8 58 77 17 00

Ta reda på vilken alarmcentral som gäller för din försäkring, redan innan du reser. Om du inte vet vilken alarmcentral du ska ringa, börja med SOS International som är den allra vanligaste.

Stöld eller rån

Ett av de vanligast förekommande problemen är att man blir av med pengar, biljetter eller andra tillhörigheter. Om du blivit bestulen så är det mycket viktigt att göra en polisanmälan. Den är nödvändig om du viil ha ut ersättning på försäkringen när du kommer hem. Var noga med att få en kopia av anmälan, det är ditt enda bevis på att du gjort en anmälan.

Stulet bank- eller kreditkort

Om ditt bank- eller kreditkort blir stulet så måste du spärra det. Här är telefonnummer för att spärra de vanligaste korten (Det finns också lokala spärrnummer i de flesta länder, se kortföretagens webbplatser) :

Visa +46 20 795 675
Master Card +46 20 791 324
American Express +46 771 29 56 00, +46 771-29 54 29

För att spärra ditt kort måste du veta kortnumret. Lär dig det utantill, eller ta för vana att alltid ha det skrivet på ett säkert ställe. Du kan även maila det till dig själv på en webbmail som du kommer åt i hela världen. Om du inte vet ditt kortnummer så blir det krångligare att spärra kortet. Då måste du vända dig till den bank som utfärdat det.

Detta kan ambassader och konsulat hjälpa till med

En av Utrikesdepartementets (UD) viktigaste uppgifter är att hjälpa svenskar som råkat illa ut i utlandet. På UD:s webbplats Resklar » finns mycket utförlig information om hur och vad du kan få hjälp med. I korthet kan ambassad/konsulat hjälpa till med följande:

  • Hjälpa dig att få ett nytt pass
  • Hjälpa dig vid större olyckor
  • Ge råd om hur du för över pengar från Sverige
  • Kontakta ditt försäkringsbolags alarmcentral
  • Kontakta dina anhöriga i en nödsituation
  • Hjälpa till med ett tillfälligt lån för att ta dig hem till Sverige i en nödsituation som du inte själv är ansvarig för
  • Ge råd om läkare, tolk eller försvarsadvokat
  • Hjälpa dig om du blivit utsatt för brott
  • Ge hjälp i samband med dödsfall i utlandet
UD:s webbplats»
Sveriges ambassader och konsulat»

Förlorat bagage på flygplatsen

Syns inte dina väskor till trots att bagagebandet slutat rulla för länge sedan? Då måste du omgående ta kontakt med flygbolaget och göra en så kallad PIR-rapport (Property Irregularity Report) på flygplatsen. Se till att du får PIR-rapporten i original då denna ofta krävs som underlag vid eventuell ersättning enligt flygbolagens regler. Försenat bagage hittas vanligen inom 24 timmar. Flygbolagens ersättningsskyldighet för förlorat eller skadat bagage är begränsad.

Pass, Visum & Vaccinationer

Här hittar du råd och information om pass, visum och vaccinationer.

Pass, visum och vaccinationer

Som resenär är du själv skyldig att ha giltigt pass, visum, visum för mellanlandning, nödvändiga vaccinationer och andra eventuella dokument som krävs. Många länder kräver att passet är giltigt i minst 6 månader efter hemresedatum. Viseringsregler förändras konstant så även om du rest till detta land tidigare och då inte behövt visum är det klokt att kontakta landets ambassad/konsulat och kontrollera det igen.

De flesta länder utanför EU kräver en utresebiljett för att godkänna inresa. Är du inte svensk medborgare kan det t.o.m. bli problem inom EU. Om du inte har rätt handlingar med dig blir du i så fall stoppad redan innan ombordstigning i Sverige. I det fall att detta händer finns ingen möjlighet till återbetalning av flygbiljetten och oftast ingen möjlighet till ombokning till annat datum. Det är därför viktigt att du har kontrollerat vad du behöver ha för dokument med dig med respektive lands ambassad innan du betalar din bokade enkelresa.

Kontakta alltid vaccinationscentral eller läkare och kontrollera vilka vaccinationer du behöver för just ditt resmål.

Vi hjälper dig med visum!

Travel4You kan hjälpa dig att utfärda Visum till länderna USA, Kanada, Australien och Kina. Kontakta oss för mer information eller meddela oss i samband med bokning så hjälper vi dig.

Resa när man är gravid

Här hittar du råd och information om att resa under graviditeten.

Reguljärflyg

Flygbolagen kan ha olika bestämmelser för vad som gäller för gravida. Kontrollera därför med flygbolaget eller researrangören vilka regler som gäller. Vissa flygbolag accepterar till exempel inte att du flyger under graviditetens två sista månader. Det handlar inte om att själva flygresan är olämplig, utan mer om risken att behöva landa om förlossningen sätter igång eller om du drabbas av sjukdom.

I regel gäller följande:

Vecka 0-27 - Gravida kvinnor tillåts flyga fram till och med vecka 27. Resan måste då vara avslutad innan man påbörjar vecka 28.

Vecka 28-35 - Från vecka 28 till och med vecka 35, tillåts flygning endast mot ett läkarutlåtande och läkarintyg.

Vecka 36-40 - Vid mindre än fyra veckor, men mer än två veckor till beräknad nedkomst, tillåter vissa flygbolag gravida kvinnor att flyga, och även här mot särkilda läkarintyg. Om det är mindre än två veckor till beräknad nedkomst, tillåter flygbolagen i regel inte att gravida flyger med dem.

Sjukvårdsrådgivningen»

UD:s reseinformation

Här hittar du råd och information UD:s reseinformation.

Info:

UD avråder normalt från resor till länder där det råder krig eller krigsliknande förhållanden eller andra oroligheter samt i vissa fall vid terroristattacker och naturkatastrofer. Bedömning görs dock alltid i varje enskilt fall.

Avrådan:

En avrådan från UD att resa till ett land eller område är en rekommendation. Det är den enskilde resenären som måste fatta beslutet att avstå från att åka eller skjuta upp resan. När UD avråder från resor har det ekonomiska och juridiska konsekvenser endast för paket/charterresor.

Här hittar du senaste informationen från UD »