Sydkoreas huvudstad är en mångmiljonstad – Seoul är större än vad man kan tro. Att ta sig från en sida av staden till den andra kan vara ett halvdagsprojekt. Här finns 25 distrikt och över 400 så kallade dongs, eller kvarter, alla med varierande storlek.
Har fått sitt namn efter det närliggande universitetet Hongik. Området är omåttligt populärt bland unga som kongregerar över kyckling och öl (även kallat chimaek) på de många barerna eller spanar på raden av gatuartister med K-popdrömmar som uppträder med välkoreograferade dansrörelser. Här pågår festen dygnet runt. Ät, drick och dansa till gryningen.
Vad är du sugen på ikväll? Amerikanskt, italienskt, indiskt, franskt eller kanske thai? Allt finns i Itaewon. Kvarteret, som gränsar till USA:s militärområde i staden, är känt för sin stora andel utländska invånare och turister. Även om Itaewon kanske inte främst är känt för sina koreanska restauranger finns det dock två restauranger värda att nämna för den som är sugen på barbeque, kimchi, heta såser och andra sidorätter som hör maträtten till. Nybörjarvänliga Maple Tree House, som grillar köttet åt dig och Itaewon The Gogitjib, som bjuder på en buffé för en överkomlig summa.
Gangnam, söder om floden Han, är ett stort område som sträcker sig över flera kvarter där den gemensamma nämnaren är rikedom och glamour. Här finns Michelinrestauranger gömda i skyskraporna över gatuplan och lyxiga varuhus som säljer designkläder. Under dagen ockuperas området av kostymklädda affärsfolk men under natten väcks gatorna till liv. Festa på den smått legendariska nattklubben Octacon, skråla på någon av karaokebarerna eller checka in på ett spa – många har öppet dygnet runt. Två av de populäraste kvarteren är Apgujeong-dong (linje 3 utgång 2) och Cheongdam-dong (linje 7 till Cheongdam station).
Totalt finns det fem palats av rang i Seoul men Gyeongbokgung är stadens största. Palatset som ibland brukar kallas för Koreas motsvarighet till Förbjudna staden byggdes ursprungligen på slutet 1300-talet men har raserats och restaurerats ett flertal gånger genom århundradena. Här finns flera små innergårdar, utsmyckade paviljonger och två museum: National Palace Museum och National Folk Museum. Utanför huvudentrén finns butiker som hyr ut den traditionella dräkten hanbok – en populär accessoar särskilt bland unga (både utländska och inhemska) som klär upp sig och poserar framför de ståtliga palatsbyggnaderna. Vissa är till och med så ambitiösa att de har med sig stora kamerastativ.
En fördel med de fem palatsen är att alla ligger på gångavstånd till varandra. Näst störst och vackrast är det Unesco-skyddade Changdeokgung. Till skillnad från många andra palats i huvudstaden, som är konstruerade på ett strikt och symmetriskt vis, karktäriseras Changdeokgung av att dess byggnader och trädgårdar är placerade i en större harmoni med naturen och det omgivande landskapet. Ett stort dragplåster är Huwon, eller den hemliga trädgården som en gång i tiden var en privat oas för den kungliga familjen och högborna konkubiner. Numera är trädgården, fylld med dammar och paviljonger, öppen för alla.
Är ett av Koreas viktigaste och mest välbesökta buddistiska tempel, beläget i det populära turist- och shoppingkvarteret Insa-dong. Förutom att det utsmyckade templet är väldigt vackert att beskåda, ger ett besök här en inblick i koreanskt vardagsliv och historia. Ofta hålls här olika ceremonier och firanden av buddistiska högtider.
Ta kabinbanan eller promenera upp till det 236 meter höga Seoul Tower, även kallat Namsan Tower, för långsträckta panoramautsikter. Här får du vyer som når hela vägen till de omgivande bergen och floden Han som delar staden itu. Släng ett “mynt” (egentligen en polett) i den digitala önskebrunnen på våning två, spana på omgivningarna från observationsdäcket eller befäst din kärlek med ett hänglås på något av räckena. Anländ tidigt på?kvällen för en chans att se solnedgången gå ner över skyskraporna. En annan bra utsiktsplats är takbaren The 100 Food Truck, för den som vill kombinera en bra vy med en god drink.
Den övertäckta marknaden är en explosion av dofter, smaker och synintryck. Här och där står bubblande akvarier med bläckfiskar och andra odefinerbara varelser från havet som väntar på sitt öde. Äldre gummor i färgglada förkläden friterar pannkakor, korvar, fiskkakor och fyllda omeletter till matgäster som slagit sig ned på enkla pallar direkt framför stånden. Några specialiteter för marknaden är mungbönspannkakan bindae-tteok, med vårlök som dessutom råkar vara vegansk (för det mesta), tteok-bokki, en sorts het riskaka i sås och tangtangi, levande bläckfisk som hackas och råbiff med sesamolja – inte så veganskt. Skölj ned med soju eller mjölkvit makgeoli (en typ av risvin).
De många restaurangerna och streetfooden är så klart det största dragplåstret men marknaden har även en liten klädavdelning, butiker som säljer diverse presenter och souvernirer samt stånd med nötter, sjögrässnacks och kakor i storpack.
Är en trevlig oas när du vill ta en paus från Seouls starkt trafikerade gator och myllrande vimmel av människor. Cheonggyecheon är ett långt vattendrag som fram till några år tillbaka täcktes av en motorväg. Idag är området uppiffat och utsmyckat med vattenfall och diverse dekorationer. Plocka med dig en take away-kaffe eller en kopp te från ett närliggande café – det finns många att välja bland – och ta en promenad längs med vattnet.