DISCOVER PARIS

En perfekt weekendstad som många drömmer om att besöka. Men vad ska man se och göra på första resa till Paris

Stadens mest kända landmärke gör sig bäst som just landmärke, ljusshow på kvällen och foto-objekt. Men att stå i kö och stångas med ett överflöd av turister, bara för att komma upp i tornet är knappast nödvändigt. Från höjden ligger Paris som en rätt tråkig pannkaka under ens fötter och den tid och möda man la på att ta sig upp skulle gjort sig bättre på stadens gator, i ett museum eller på en mysig bistro.

PARIS

Mobirise

Ta dig runt med metron

Paris metro tar en lätt genom staden. Många Parisbor använder ”Navigo Easy”. Kortet kostar 2 euro och till det kan man ladda ett valfritt antal resor i en automat eller med appen SNCF Connect. Ett annat alternativ är Navigo Week, dock med fast startdag på måndagar, men kortet inkluderar även inträde till några av stadens sevärdheter. En enkelbiljett köper man vid stationer och kostar 1,90 euro.

Se till att ha en giltig och stämplad färdbiljett – kollektivtrafikens kontrollanter kan kort och gott beskrivas som råbarkade paragrafryttare iklädda något som liknar polisuniform. De vill man inte ha att göra med!

Gratis museum-dagen

Kan du planera in en resa runt den första söndagen i månaden? Då har nämligen många museum gratis inträde. Några av dessa är Centre Georges-Pompidou, Musée d’Orsay, Musée de l’Orangerie och många fler. Dessutom finns en hel del andra dagar då fler museum erbjuder gratis inträde. Populära Louvren är gratis för alla under 18 år, dessutom är inträdet gratis upp till 26 års ålder för alla inom EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) dvs EU, Norge, Island och Liechtenstein.

Champs-Élysées

Den kända avenyn, som sträcker sig från Place de la Concorde till Place Charles de Gaulle och Triumfbågen, flankeras av såväl dyra märkesbutiker som internationella kedjor. Lyxbutikernas högborg är Louis Vuitton, där flaggskeppsbutikens exteriör brukat vara lika omtalad som butikens varor. Är man fotbollsintresserad finns en liten undangömd butikspärla att besöka. På Hashtag Paris kan man fynda vintagetröjor från diverse lag (inte bara franska) från olika tidsepoker.

Mobirise

Guidade Turer

Skippa turistbussarna och hitta en guidad tur som passar dig. Visst kan encyklopediska guideturer vara intressanta, men det kan också vara lite för allmängiltiga och tråkiga. I Paris finns en tur för alla; chokladälskaren, vinfantasten, gatukonst-vurmaren och många fler. Är man intresserad av kvinnohistoria ska man kolla in Woman of Paris som har flera olika guidade turer i staden 

Mobirise

Promenad längs med Seine

Promenera  längs med floden Seine och ta in Paris utmed vattnet.
Börja från exempelvis Jardins du Trocadéro vid Eiffeltornet och ta dig till den botaniska trädgården Jardin des Plantes.
Det är en redig vandring på sisådär sju till åtta kilometer som tar dig förbi flertalet sevärdheter; Notre Dame på ön Île de la Cité, Jardin des Tuileries utanför Louvren, museet Grand Palais, den romantiska bron Pont Alexandre III och mycket mer. Île Saint-Louis är grannö med Notre-Dame-ön och är charmigt lugn på sina håll, trots sitt centrala läge. Gå hela vägen eller ta dig an floden i etapper, glöm inte att sätta dig ner och pausa på vägen – det finns barer och kaféer på många håll längs floden.

Travel 4 You Sweden

Kontakt

+46(0)31-18 20 20
Alekärrsgatan 4, 415 02 Göteborg, Sweden
Mån-Fre: 10-17 Lör - Sön: Stängt

Restips

Mobirise Mobirise Mobirise Mobirise Mobirise Mobirise

© Copyright 2023 TRAVEL4YOU - All Rights Reserved